LAVANTA YETİŞTİRİCİLİĞİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR
1- LAVANTA FİDESİ TOPRAĞA NASIL DİKİLİR ?
İsteğe bağlı olarak lavanta fidesi el yada makine ile dikilir. El ile dikimlerde lavanta dikilecek arazi büyüklüğü önemlidir arazi büyüdükçe dikim esnasında çalışacak olan işçi sayısı da artacaktır. Makine ile yapılacak dikimlerde 1 günde ortalama 20.000 ila 25.000 adet arasında fide dikilmektedir. Lavanta dikim makinası için gerekli olan işçi sayısı 10 kişidir. Aşağıda lavanta dikim makinasının resmi verilmiştir.
2-LAVANTA DİKİMİ YAPILDIKTAN SONRA CAN SUYU VERMEMİZ GEREKLİMİDİR ?
Her bitkide olduğu gibi lavanta fidesinde de toprağa dikildikten sonra can suyu verilmesi gereklidir, bu işlemi yapmak için arazinin büyüklüğüne göre su tankeri getirmeniz gerekmektedir.
3- LAVANTA FİDESİNİ TOPRAĞA DİKERKEN HANGİ HUSULARA DİKKAT ETMELİYİZ ?
-
Lavanta fidelerinin köklerinin toprağa dikilmeden önce tıraşlanması gerekmektedir.
-
Lavanta fideleri toprağa dikildikten sonra kök bölgesine iyice toprak çekilerek fideler ayak yardımı ile iyice sıkıştırılmalıdır bu işlem yapılmadığı taktirde bitki kökleri hava alarak bitkiyi kurutacaktır.
-
Lavanta fidelerinin sıra üzeri ve sıra arası aralıkları fideler dikilirken sürekli kontrol edilmelidir.
-
Lavanta tarlasına ilk yağmur düştükten sonra arazi kontrolü yapılacaktır yağan yağmur suyunun etkisiyle yatan fidelerin düzeltilmesi gerekmektedir.
4-LAVANTA TARLASININ HANGİ BAKIMLAR NASIL YAPILIR ?
Lavanta tarlasında yapılacak bakımlar sırası ile aşağıdaki gibidir;
4.1. OT BAKIMI
Nisan ayı ile birlikte hava sıcaklığının artmasıyla tarlada yabancı otların etkinliği artacaktır lavanta tarlasında yabancı otlara karşı kimyasal bir mücadele kesinlikle yapılmamalıdır, mekanik el çapası ile sıra üzerleri (35 ila 40 cm olan aralıklar) çapalanıp bitkilerin boğazlarına toprak çekilmelidir. Sıra arası (140 cm olan aralıklara) Traktörün arkasına takılacak olan aysan, sıra arası çapalama veya kaz ayakları ekipmanları ile ot temizliği yapılır. Bu işlemden önce kullanılacak olan ekipmanın aralıklarının lavantaya göre ayarlanması gerekmektedir. Aşağıda aysan(Resim 1), sıra arası çapalama(Resim 2) ve kaz ayağı (Resim 3) ekipmanlarının resimleri bulunmaktadır.
30 dekar ve üzeri arazilerde sıra üzeri çapa makinesi alınması daha zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlar ve işçi bağımlılığınızı azaltmaktadır.
SIRA ARASI ÇAPALAMA (RESİM 2)
4.2. BİTKİ BESLEME
Bitkinin isteğine göre, üstten yaprak gübresi olarak azot ve fosfor ağırlıklı inorganik sıvı gübre veya organik madde içeriği yüksek sıvı solucan gübresi atılabilir.
Toprak analizine bakılarak taban gübresi de atılabilir.
4.3.SULAMA
Lavanta susuzluğa karşı dirençli bir bitkidir. İlk dikildiği yılda yaz aylarında havanın kurak gitmesi durumunda sulama gerekli olacaktır. İlerleyen yıllarda ise isteğe bağlı olarak sulama yapılabilir.
5-LAVANTA KAÇ YIL İÇERİSİNDE VERİM VERMEYE BAŞLAR ?
Lavanta ilk yılında ortalama %10 verim verir, ikinci yılında bu verim ortalama %50 civarındadır, üçüncü yıl ve daha sonraki yıllarda %100 verime ulaşılır.
6- 1 DEKARDAN KAÇ KİLOGRAM YAŞ ÇİÇEK ELDE EDİLİR ?
3. senenin sonunda 1 dekardan ortalama 600 kg civarı yaş çiçek elde edilir.
7- 1 DEKAR ARAZİDEN KAÇ KİLOGRAM YAĞ ELDE EDİLİR ?
1 dekar bakımlı bir araziden ortalama 6 ila 8 kilogram arasında yağ elde edilir. Bakımsız arazilerde bu durum söz konusu değildir.
8- LAVANTA YETİŞTİRİLECEK ARAZİNİN TOPRAK YAPISI NASIL OLMALIDIR ?
Toprak yapısın tınlı olmasına önem verilmektedir. Ph dengesi 6 ile 7,5 arasında olması gerekmektedir.
9- LAVANTA HANGİ ZAMANDA DİKİLİR ?
Lavanta fidesinin toprağa dikim şaşırtılma zamanı olarak en iyi tercih kırağı düştükten sonra Kasım ayıdır. Kasım ayı haricinde Mart ve Nisan aylarında da dikim yapılabilir ama Kasım ayında dikilen lavanta fidesinde %5 civarı kayıp olurken Mart ve Nisan aylarında bu oran %15' lere kadar çıkmaktadır.
10- LAVANTA HASADI NASIL YAPILIR ?
Lavanta hasadı ilk ve ikinci yılında makas ile yapılmalıdır daha sonraki yıllarda ise benzinli çit biçme makinası (Resim 4) ile yapılır.
11-LAVANTA HASADI NE ZAMAN YAPILIR ?
Lavanta hasadı lavanta çiçeklerinin %80 açmasıyla birlikte haziran ayının sonunda temmuz ayının sonuna kadar 1 aylık süreç içerisinde hasat yapılır. 1 aylık sürecinin olma sebebi yetiştirilen bölge ve iklim farkıdır lavanta hasadı bazı yerlerde haziran sonu bazı yerlerde temmuz ortası bazı yerlerde ise temmuz sonu yapılmaktadır.
12-LAVANTA HASADINDA NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR ?
Lavanta hasadı günün en sıcak anında hava güneşli iken yapılmalıdır, hava kapalı ise hasat yapılmamalıdır, hava yağmurlu ise hasat en az 2 gün ertelenmelidir. Bunun için hasat zamanı geldiğinde hava durumu sıkıca takip edilmelidir.
Hasat edilen lavanta çiçekleri yaş olarak gün içerisinde distile edilecekse güneş altında bırakılmadan distilasyon kazanına götürülmelidir eğer hasat edilen lavanta çiçekleri kuru bir şekilde distile edilecekse uygun kurutma koşulları ile bekletilmelidirler uygun kurutma koşulları için lavanta çiçeği nasıl kurutulur adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Muhakkak hasattan önce lavanta tarlanızda ot temizliği yapılmış olması gerekmektedir.