top of page

LAVANTA DİKİMİ BAKIMI VE HASADI

1- LAVANTA DİKİMİ

* Lavanta fideleri, sıra üstü hangi tür olursa olsun 35 cm.den yakın, 50 cm.den uzak dikilmez.

* Sıra arası, traktör tekerlek aralığı olan 1,40 cm. veya 1,50 cm. olur. Traktör kullanılmayacak alanlar da aralık 1 metreye indirilebilir.

* Dikim makine veya elle yapılabilir.

* 5 da. dan büyük tarlalarda makineli dikim tercih edilmelidir.

* Makineli dikimlerde fidelerin köklerinin kapandığı mutlaka kontrol edilmelidir. Dikimden önce fidelerin kökleri ve üstü kırpılır. Köklerin hava almaması için iyice sıkıştırılır.

* Her fideye yaklaşık 1 lt. denk gelecek şekilde can suyu verilir.

2- LAVANTA TARLASI BAKIMI

 

Lavanta tarlasının bakımında en önemli mücadele ot temizliğidir. Mutlaka sıra üstü ve sıra arası çapa yapılmalıdır. Ot ilacı kesinlikle kullanılmamalıdır. Toprak analizi sonucuna göre gübreleme yapılabilir.

3- LAVANTA HASADI

 

Lavantalar çiçeklenmeye başladıktan sonra kesinlikle sulanmaz. Hasat, havanın en az ardı ardına 3 gün güneşli olduğu vakitlerde ve sıcaklığın yükselmeye başladığı sabah 9-10 saatlerinden öğleden sonra 17-18 saatlerine kadar yapılır. Çiçekler orak ile, motorlu el makineleri ile veya hasat makineleri ile sapta 1-2 yaprak kalacak şekilde hasat edilir. Kaliteli yağ elde etmek için gölgede kurutmak önemlidir. Kuru çiçek ve buket için kullanılacaksa mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Böylece rengini korumuş olur.

bottom of page